Odmor

 

 

Aktivni odmor

 

Odmor

PILANA ŠPOLJARIĆ U NASELJU KORANA - NP PLITVIČKA JEZERA
Pilana Špoljarić u vlasništvu je Miroslava Špoljarića, nalazi se u naselju Korana i jedina je sačuvana gospodarska građevina koja koristi snagu vode za piljenje drveta (trupaca) na području NP Plitvička jezera i cijelom području Ličko-senjske županije, a vjerojatno i šire. Poznato je da ima nekoliko pilana na području Gorskog Kotara koje su također u funkciji. Pilana, koja se na ovom području naziva i žaga, izgrađena je početkom 20. stoljeća i pripada grupi postrojenja za piljenje trupaca pod nazivom venecijanska jarmača.

MLIN - VODENICA ŠPOLJARIĆ
Rijeka Korana nakon što nastane od Plitvičkih jezera, tijekom 19. i početkom 20. stoljeća u naselju Korana pokretala je pet mlinova koji su mljeli žitarice.Mlinovi- vodenice tradicijski su privredni objekti karakteristični za predindustrijsko razdoblje, a samo rijetki su u široj okolici još uvijek u pogonu. Zgrada je izgrađena u 19. stoljeću, manjih dimenzija, izduženog oblika, građena sedrom i brvnima na podzidu od kamena, pokrivena daščicama - šindrom. Unutrašnji prostor podijeljen je na mlinište u kojem su tri mlinska postrojenja i mlinarevu sobu u kojoj se nalazi najnužniji inventar za odmor mlinara. Mlin je obnovljen u proljeće 2002. g. sredstvima Ministarstva zaštite okoliša i prostornog uređenja, Javne ustanove Nacionalni park Plitivčka jezera i Turističke zajednice općine Plitvička jezera.

BARAĆEVE ŠPILJE
Baraćeve špilje nalaze se oko šest kilometara istočno od Rakovice , nešto više od pola kilometra zapadno od centra sela Nova Kršlja. Poznato je da postoje tri špilje koje se jednostavno nazivaju : Velika i Mala, Gornja i Donja , te Treća, koja je po novom otkrivanju ulaza i položaja , te novih kanala prozvana Nova Baraćeva špilja.
Detaljnije: http://www.baraceve-spilje.hr/

MLINICE NA GACKI
Žitelji Gackog polja na izvorima Gacke ( u Sincu i Lešću ) sagradili su brojne mlinice za mljevenje žita, pilane, stupe za stupanje domaćeg sukna i koševe za valjanje biljaca i suknenih deka. Mlinice na Gacki u Sincu posebna su atraktivnost kao ostatak tradicijskog graditeljstva na vodi i starih obrta.
Detaljnije: www.tz-otocac.hr

VELEBITSKO UTOČIŠTE ZA MLADE MEDVJEDE
Zbog zemljopisnog položaja uz područje gusto napučenih medvjeđih staništa Sjevernog Velebita, u Kuterevu je osnovano prvo Utočište za mlade medvjediće u Hrvatskoj, kao novi dom za mlade, napuštene medvjediće.
Detaljnije: www.tz-otocac.hr

RASTOKE
Vodeničarsko naselje Rastoke prirodna je ljepota koja privlači mnoge prolaznike i znatiželjnike na proputovanju kroz Slunj. Rastoke su nastale na utoku rijeke Slunjčice u Koranu.
Detaljnije: www.slunj.hr

MEMORIJALNI CENTAR "NIKOLA TESLA" SMILJAN
Nikola Tesla, znanstvenik i izumitelj svjetskog glasa rođen je 10. srpnja 1856.g. u selu Smiljanu nedaleko od grada Gospića , gdje je stjecao prve dojmove o tajnama prirode da bi kao znanstvenik podario čovječanstvu velika djela svog stvaralačkog uma. Umro je 7. siječnja 1943.g. u 87.-oj godini života u hotelskoj sobi hotela "Newyorker" kao siromašan, ali jedan od najkorisnijih ljudi koji su ikada živjeli. Povodom 150. obljetnice Teslina rođenja, Republika Hrvatska je 2006.godinu proglasila "Godinom Nikole Tesle" , kojom prigodom je otvoren i Memorijalni centar Nikola Tesla u Smiljanu.
Detaljnije: www.mcnikolatesla.hr

CEROVAČKE ŠPILJE
Špiljski kompleks- Cerovačke špilje nalazi se nedaleko Gračaca u masivu južnog Velebita. Sastoji se od tri speleološka objekta: Gornje, Srednje i Donje špilje ukupne dužine od cca 4 km. Trenutno je za posjetitelje uređena samo Donja špilja i to u dužini od 700 m.
Detaljnije: www.velebit.hr